Interview & Video met Lidewy Hendriks | RTL nieuws | Elk voorjaar heeft z'n nadeel: de lentedip

2 28 april 2015 13:51

Verschenen op de website van RTL nieuws op 28 april 2015

Staat jouw timeline ook vol met mensen die van de zon genieten of laten weten dat ze naar een festival gaan, maar heb je zelf nergens zin in? Je bent niet de enige. Hoewel de meesten wel energie krijgen van stijgende temperaturen en blauwe lucht, is het niet voor iedereen feest.

Sommige mensen hebben last van 'voorjaarsmoeheid'. Elk jaar als de eerste zonnestralen doorbreken, krijgen zij juist last van een depressief gevoel. Psychologen schatten dat er ongeveer een miljoen mensen zijn die last hebben van seizoensgebonden depressies. De precieze oorzaak van voorjaarsmoeheid is niet bekend, maar psychologe Lidewy Hendriks heeft er wel wat ideeën over. 

"Het zou kunnen voortkomen uit een nasleep van je veranderende gedrag in de winter. Dan ben je veel binnen, sport je minder en eet je anders", vertelt ze. "Dan ben je totaal uitgeblust tegen de tijd dat het lente wordt. Je motor moet opnieuw op gang komen. Je bent mentaal nog even niet klaar voor de lente."

Alles delen

Maar de mensen die geen last van hebben van een lentedip, delen wel massaal hun zomerse plannen op sociale media. Dat helpt nou niet bepaald voor de mensen die het toch al zwaar hebben.

"Als je omgeving enorm veel energie heeft en allerlei plannen maakt, terwijl jij alleen maar binnen op de bank wilt hangen en geen energie hebt, dan ga je denken: wat is er mis met mij?", legt Hendriks uit. "Door die tegenstelling wordt je gemoedstoestand alleen maar versterkt."

Iemand die zich daar ook aan ergert, is Alvin. Hij richtte als tegenactie het Facebook-evenement 'Een of ander vreetding met hippe biertjes en saladebar' op. Een fictief evenement, waar toch al zo'n 23.000 mensen naartoe claimen te gaan. "Niets blijft meer klein en gezellig, alles wordt massaal", legt Alvin uit. Hij hoeft niet zo nodig op de hoogte te raken van waar iedereen naartoe gaat. "Laat me met rust, ik hoef dat niet te weten."

Wat doe je eraan?

Je kunt natuurlijk simpelweg niet meer op Facebook en Twitter kijken waar je vrienden uithangen, maar het is erg lastig om hun zomerse energie helemaal te ontwijken. Psychologe Lidewy Hendriks van het Fonds Psychische Gezondheid heeft wat tips om van je voorjaarsmoeheid af te komen:

Tips

  • Blijf bewegen! Dit werkt het beste als je vooral in de winter ook blijft sporten. Dan voelt de overgang van winter naar lente een stuk minder groot.
  • Zeg het eerlijk als je het tempo van je vrienden niet bij kunt houden. Leer 'nee' te zeggen.
  • Probeer je voorjaarsmoeheid te accepteren. Wees niet zo streng voor jezelf. Blijf bij je gevoel en zeg gewoon: "Ik ben er nog niet aan toe".

Bron:
http://www.rtlnieuws.nl/editienl/elk-voorjaar-heeft-zn-nadeel-de-lentedip