Assertiviteit

Kom je niet meer uit je woorden wanneer iemand anders een sterke mening heeft? Of vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen, te zeggen wat jij ergens van vindt? Zeg je te vaak ‘ja’ op vragen van anderen, waardoor je in je eigen leven in de knoei komt? Of raak je overspannen omdat je alleen maar voor anderen bezig bent?

Als je assertief bent kun je op een rustige en respectvolle manier ‘nee’ zeggen. Je kunt rekening houden met de belangen van de ander zonder jezelf weg te cijferen. Je kunt verwoorden wat je wilt of wat jouw gevoelens zijn. Daardoor is een evenwichtig contact met anderen mogelijk en kun je gelijkwaardige relaties met anderen aangaan. Ook voor je omgeving is het belangrijk dat je assertief bent. Als je duidelijk je grenzen en behoeften kunt aangeven weet een ander hoe zij of hij rekening met jou kan houden.

Assertiviteit kan het beste worden geoefend met meerdere mensen. Ik geef groepstrainingen zodra er minimaal 5 aanmeldingen zijn. Is dat nog te spannend? Dan kan het ook individueel en oefen je eerst met mij. Individueel is dit ook heel goed online te doen, bijvoorbeeld via Skype of Facetime.

Neem gerust contact op